Протягом якого терміну працівник має поінформувати роботодавця про нещасний випадок на виробництві?

stock-photo-surveyor-builder-engineer-with-theodolite-transit-equipment-at-construction-site-outdoors-during-747626554.jpgМаємо цікаве запитання: “Протягом якого терміну працівник має поінформувати роботодавця про нещасний випадок на виробництві?”

Відповідь на це питання не міститься ні в трудовому кодексі, ні в інших законах.

Натомість, її можна знайти в Постанові Ради Міністрів з питання визначення обставин та причин нещасних випадків на виробництві від 2009 року.

Відповідно до § 2 вказаної постанови – працівник з яким стався нещасний випадок, якщо його стан здоров’я дозволяє, повинен негайно повідомити про нещасний випадок керівнику.

При цьому, законодавець не визначив ніякого конкретного терміну для повідомлення працівником про нещасний випадок на виробництві, а отже, й не має жодних правових наслідків для працівника за порушення терміну повідомлення.

Працівник може повідомити про нещасний випадок у будь-який час і це не впливає на виплати допомог та компенсацій. “Негайно” означає просто як можна швидше. Працівник звільняється від цього обов’язку, якщо стан здоров’я не дозволяє йому передавати інформацію.

Не тільки працівник, який бере участь у події зобов’язаний повідомити керівнику про нещасний випадок. Трудовим Кодексом передбачено, що обов’язок негайно повідомити керівника про нещасний випадок є також й в інших працівників, які знають про настання нещасного випадку на виробництві.

Чому так важливо якомога скоріше повідомити роботодавця про нещасний випадок на виробництві? З кожним днем, який минає від дня настання нещасного випадку на виробництві, довести певні факти та обставини за яких стався нещасний випадок буде дедалі складніше. З цих причин в інтересах працівника, постраждалого під час нещасного випадку, є негайне повідомлення про нещасний випадок на виробництві який стався з ним.

8 thoughts on “Протягом якого терміну працівник має поінформувати роботодавця про нещасний випадок на виробництві?”

  1. Добрый день! Подскажите!
    Если я ожидаю карту побыта по работе и хочу открыть рабочую визу на основании воеводского приглашении, то мне нужно отказаться от карты или откроют визу рабочую? И я смогу продолжить ожидать карту побыта. Спасибо!

    Подобається

  2. Добрий день…віза закінчилася 22 вересня, приїхала по безвізу 06.10.18 дні закінчуються 06.01.19 можу я відкрити другу візу в січні?

    Подобається

    1. Чи треба чекати пів року щоб відкрити нову візу? 3 місяці бути в Польщі по біометричному і 3 чекати на Україні в тоді аж можна відкрити візу

      Подобається

      1. Для відкриття має бути підстава – дозвіл на роботу (освядченя або “воевудське”). Якщо вона у Вас є, то візу відриють.

        Подобається

Залишити коментар