Як рахувати строк попередження роботодавця про звільнення?

Не так давно до мене звернувся чоловік, який бажав звільнитися з попереднього місця роботи з питанням: “Як йому рахувати двотижневий строк попередження роботодавця про звільнення?”

Припинення трудового договору – це одностороннє волевиявлення, зроблене однією з сторін трудових відносин іншій стороні, що викликає розірвання трудового договору з закінченням терміну, зазначеного в заяві про звільнення, званого періодом попередження. Заява про розірвання повинно бути подано, в нашому випадку роботодавцю, таким чином, щоб він міг ознайомитися з його змістом і вимагає письмової форми.

Ми вже з Вами знаємо, що для того, щоб розірвати трудовий договір як працівник, так і роботодавець зобов’язані повідомити про його розірвання у встановлений термін. Докладніше про це написано тут.

Звичайно є випадки коли працівник має право звільнитись без того, щоб повідомляти роботодавця, тобто без відпрацювання. І про це ми писали тут.

Але повернемося до нашої ситуації. І у людини, яка мені телефонувала, обставини справи виглядали таким чином: він мав трудовий договір на певний строк, в даному трудовому договорі було зазначено, що при звільненні необхідно повідомити іншу сторону не менш ніж за два тижні.

У відповідності зі ст. 30 § 2(1) Трудового кодексу – термін розірвання трудового договору обчислюється в тижнях або місяцях і закінчується їх кратним числом, відповідно, в суботу або в останній день місяця.

Практично це виглядає так. При подачі заяви працівником роботодавцю, наприклад, 19 квітня 2017 року, двотижневий термін починає відраховуватися з неділі, тобто з 23 квітня 2017 року (при цьому значення не має подано заяву в понеділок або п’ятницю відлік піде з наступного дня після суботи, тобто з неділі). Зазначений термін закінчиться теж у суботу, тобто 6 травня 2017 року.

Моментом подачі вважається момент коли роботодавець ознайомився з вашою заявою, це правило діє і у зворотний бік.

Так само у день звільнення роботодавець зобов’язаний виплатити всю заробітну плату і провести розрахунок за невикористану відпуску.

Така норма закону гарантує працівникові захист від звільнення без дотримання його прав і дасть час на пошук іншого місця роботи, а роботодавцю час на пошук нового співробітника.

8 thoughts on “Як рахувати строк попередження роботодавця про звільнення?”

  1. Доброго дня! Роботодавець звільнив мене з роботи і дав місяць на пошук новоі роботи з тим щоб я не приходила на роботу. Чи заплатить він мені за це місяць?

    Подобається

      1. Пропрацювала 1 3 міс з умовою на 3/8 етату чи можу стати на біржу? Чи потрібний мельдунок? Що в такому випадку буде з картою тимчасового перебування? Дуже дякую

        Подобається

  2. Добрый день! Работаю(Umowa o pace tymczasowa) срок 27.03.17-17.09.18 (меньше,чем три года).В договоре четко написано:umowa może zostać rozwiązana przez każdą ze stron w drodze oszacowania woli zlozonego na pismie za zachowaniem jednotygodniowego okresu wypowiedzenia.Хочу разорвать договор(уволиться) 07.05.2018(уже не рабочий день).Когда я должен оповестит своего работодателя об увольнении? По кодексу должен отрабатывать месяц, в договоре-неделя. Заранее благодарю!

    Подобається

Залишити коментар